woensdag 11 juni 2014

history

Examentijd ... tijd om je kids te "bemoederen". Drankje brengen - lekker eten maken - zorgen dat je daar bent om een praatje te maken wanneer ze daar behoefte aan hebben. Persoonlijk neem Ik steeds halve dagen vakantie die tijd. Voor de middag is het examen en dan ben Ik op het werk ... na de middag is het studietijd, dan ben Ik thuis te vinden.

Morgen staat Latijn op de agenda ..
Het eerste jaar dat één van Mijn kids Latijn begon te volgen was het heel opvallend dat ze bij het aanleren van de taal - meteen ook de cultuur van de Romeinse tijd trachten bij te brengen en te gebruiken als basis bij het aanleren van de taal. En die cultuur was er nog één waarin slaven en slavinnen leefden. Waar Meesters nog macht hadden. (nu ook nog hoor !!)
En dat .. merk je zelfs aan de allereerste woorden die ze aanleren.

Dominus : Meester
servus : slaaf
Dominus, ega praebeo ... : Meester, ik bied me aan.

En vandaag bij de ondervraging kwam Ik weer een mooie tegen :
Imperare : bevelen, opeisen.


Langs de ene kant vind Ik het wel jammer dat de slavinnen van toen niet uit eigen wil slavin waren, maar eerder via dwang .. of slavin werden vanaf de eerste dag van hun geboorte. ze waren reeds uitverkoren om slavin te zijn vanaf het moment ze het daglicht zagen. Geen keuze - geen vrije wil.
Maar zo was het nu éénmaal .. het hoorde bij hun cultuur. Ik vind het wel iets hebben.

Langs de andere kant hou Ik toch wel meer van het type slavin dat uit eigen wil en van nature uit .. de roeping heeft om slavin te zijn en de drang heeft een Meester te dienen. Vanuit een eigen overtuiging .. een eigen visie en geen opgedrongen visie. Het moet in haar hart zitten .. haar ziel, spieren, huid , zenuwbanen - hoeveel zenuwbanen je er ook mag hebben - ... organen .. noem maar op.
je moet slavin "zijn" ... en uit vrije wil en overtuiging. punt uit.Dryade

2 opmerkingen:

 1. "je moet slavin 'zijn'" is zo mooi gezegd. In de oudheid was het een kwestie van de kaste waarin je geboren werd, en ook (denk ik toch) amper een kwestie van seksuele invulling van het slaaf/slavin zijn. Dan zijn we zoveel beter af vandaag, dat we die term als een naam kunnen gebruiken uit vrije wil.

  Alleen is het wel juist dat die Latijnse woorden een mens lekker warm kunnen maken als je ze leest :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Vincent Donker ... welkom en thanks voor je commentaar.

   D.

   Verwijderen